Чи настiльки шкiдливий фастфуд?!


У нас є приголомшлива ідея!
А що як шкідливий вплив фастфуду надто перебільшений?
І настав час очистити його репутацію.

 

Спочатку розберімось, що таке той фастфуд?
Погодьтеся, перше, що спадає на думку, — це їжа з ресторанів на кшталт МакДональдзу чи чипси.
Хоча так звана «швидка їжа» з'явилася тисячоліття тому.
Древній римлянин міг швидко перекусити, забігши поміж справами у таверну. А бутерброд офіційно вигадав у XVIII сторіччі граф Сендвіч. Хоча важко уявити, що ніхто до нього не споживав таким чином хліб з м'ясом.
Ще 200-300 років тому ніхто не ходив у ресторани за неспішними розмовами та якісною їжею. Це був простий і швидкий спосіб наповнити шлунок.
Лише на початку ХХ століття американська харчова індустрія зробила свій великий внесок у розвиток традицій швидкого харчування.
Почали відкриватися ресторани фастфуду.
Але не тільки продукцію тисячі ресторанів МакДональдз можна вважати фастфудом.
До подібної їжі можна віднести усю, що не потребує окремого сервірування столу.
А це, виходить, і морозиво, і пиріжки, і бутерброди.
При цьому покупний бургер ми вважаємо смертним гріхом, а домашній вже може бути повноцінною вечерею.

Актуальні рекомендації ВООЗ і національні гіди з харчування багатьох країн застерігають нас від вживання продуктів, які пройшли промислову обробку. Бо в них міститься неймовірний обсяг солі, жиру, цукру.
Вчені радять готувати їжу вдома і залишити собі час на задоволення нею.
Не схоже на концепцію фастфуду, погодьтеся?

Ви помічали, що в ресторанах найчастіше відсутнє яскраве світло, грає тиха повільна музика. Ресторатори роблять усе, щоб ви їли повільно і насолоджувались стравами.
Заклади фастфуду діють навпаки: там голосно грає музика, багато яскравих ламп. Вам навіть не дають ножів і виделок, спонукаючи їсти швидко і багато.

Але називати фастфуд абсолютним злом не варто. Стовідсотково шкідливу чи корисну їжу знайти у нашому раціоні важко. 
По-справжньому важливі баланс і різноманіття у харчуванні. Епізодичні відвідування мереж швидкого харчування не принесуть шкоди вашому організмові.
Бувають екстремальні ситуації, коли від голоду вас врятують навіть чипси та пляшка газованого напою. Навіть солодка вода іноді може виявитись безпечнішою, ніж «чиста» вода з-під крана.
Зверніть якось увагу на енергетичну цінність звичайного чизбургеру: 300 кілокалорій, 15 грамів білка, 33 грами вуглеводів і 12 грамів жиру. Вміст натрію і насичених жирів складає 28% від рекомендованої добової норми. 
З піцою ж все залежить від її походження: заздалегідь приготована (наприклад, заморожена) може містити багато солі та жиру, і навіть пальмову олію. Натомість неаполітанська піца вже десять років захищена в ЄС спеціальним знаком гарантії якості та залишається цілком збалансованим поєднанням продуктів. Частіше за все ви не знайдете в піці нічого, окрім томатів, солі, перцю, різноманітного сиру і трав.
Мандрівники радять ставитись до фастфуду як до спроби дізнатись більше про нові країни. Особливо якщо ви плануєте екзотичну відпустку, наприклад, у Таїланд.
Не відмовляйте собі в місцевих коробочках вока чи коржиках арепас у Колумбії.
Більшість міжнародних досліджень свідчить, що люди соромляться вживання фастфуду і не хотіли, щоб їх знайомі знали про відвідування подібних закладів.
Частіше це є наслідком незадоволення своїм тілом. 
У сучасному світі існує культ худорлявого тіла. Глянцеві стандарти змушують нас їсти менше калорійної їжі в гонитві за міфічною нормою.
Так, частіше за все домашня їжа містить менше калорій. Але і на вашій кухні може бути надлишок жиру, цукру і солі. А фруктів і овочів, особливо взимку, може не вистачати. Домашній компот може містити більше цукру, ніж пляшка демонічної коли. Якщо згадати святковий стіл у пострадянських країнах, можна взагалі хапатись за голову. Бо це неймовірний тріумф майонезних страв і масового переїдання.

Тож просто ставтесь до вуличної їжі більш свідомо: вивчайте склад, намагайтеся урізноманітнити харчування.
І головне, про що варто пам'ятати: кожен з нас проживає день у власних обставинах, і засуджувати когось за відвідування фастфуд-кафе ніхто не має право.
  

 

 

Написати коментар