Роль бiлкiв в харчуваннi

Всім відомо про важливість білків в раціоні спортсмена, але яка ж їх роль, якщо сісти і розібратися?
Білки є життєво необхідними, адже з них складаються і наші м'язи, і гормони.
Білки або протеїни - складні високомолекулярні органічні речовини, складаються з амінокислот. Всього є 21 тип амінокислот і більшу частину з них наш організм все ж вміє виробляти сам.
Але з них нам ніяк не справити цілих 9 (!) І значить необхідно їх одержати ззовні, так як вони життєво неободні. Найпростіший спосіб, звичайно ж їжа.

 

Білки теж бувають різними.
Наприклад, тваринні білки прийнято називати повноцінними за рахунок їх ідеально збалансованого складу і змісту всіх дев'яти відсутніх амінокислот.
У червоному м'ясі, птиці, рибі і яйцях ці амінокислоти знаходяться в достатній кількості для росту і відновлення організму. Саме тому такі продукти рекомендують вживати спортсменам.
Всі інші продукти, на жаль, не містять повноцінним набір амінокислот і тому відносяться до містить неповноцінні білки.
Для повноцінного харчування неободимо вивчити вміст амінокислот в споживаних продуктах, що б навчитися їх правильно поєднувати в своєму раціоні.
Варто звернути увагу на молочні продукти, горіхи, бобові, цільні злаки.
Плюс неповноцінних білків в тому, що вони набагато легше засвоюються організмом і не містять насичених жирів.
Головне в їх вживанні: різноманітність. Одних горіхів для занять спортом буде недостатньо.
Крім можливості будувати і розвивати ваші м'язи, білки дарують організму захисну функцію і дозволяють виробляти міцний імунітет.
Білки регулюють рівень гемоглобіну в нашій крові, а значить допомагають проводити обмінні процеси в організмі.
Не тільки м'язи ростуть від вживання білків. Волосся і нігті складаються з білка колагену.
Ну і наостанок, білки можуть використовуватися нашим організмом як паливо, а значить давати організму енергію для занять спортом.
 

Написати коментар